Τα σεμινάριά μας διεξάγονται για πάνω από μια δεκαετία, όταν ο κύριος K. Κότογλου μετακόμισε από τη Σουηδία στην Ελλάδα για να καθιερωθεί ως πρωτοπόρος στη Μυοσκελετική και Αθλητική αποκατάσταση.
Βασιζόμενος στα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από το εξωτερικό και στην εκτεταμένη εμπειρία ο κ. Κότογλου ανέπτυξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στη σημασία της άσκησης ως πρωταρχικό εργαλείο θεραπείας και αποκατάστασης σε μια εποχή που η πιο συνηθισμένη πρακτική φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα ήταν η παθητική θεραπεία (μηχανήματα όπως λέιζερ, υπέρηχους, διαθερμίες, κρουστικά, κ.α).
Σε αντίθεση με άλλους φυσικοθεραπευτές που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε μονοδιάστατες τεχνικές και παρεμβάσεις, ο κύριος K. Κότογλου απέρριψε την ιδέα μιας ενιαίας προσέγγισης που θα μπορούσε να θεραπεύσει όλες τις παθήσεις, παρ’ όλο που ο ίδιος έχει εκπαιδευτεί στις περισσότερες από αυτές.
Αντίθετα, τα σεμινάριά του υιοθέτησαν μια ολιστική προσέγγιση αντιμετωπίζοντας κάθε παρέμβαση ως συμπληρωματικό εργαλείο διαχείρισης και όχι ως κύριο μέσο αποκατάστασης.
Βασισμένη σε έγκυρα ερευνητικά δεδομένα, η προσέγγισή του έδινε έμφαση στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης για κάθε ασθενή, έχοντας σαν οδηγό την φυσιολογία της επούλωση των ιστών, την εφαρμοσμένη παθοφυσιολογία, την εμβιομηχανική, τη διαχείριση του πόνου, τη διαχείριση του φόρτιου, την εκπαίδευση του ασθενή και τη φυσιολογία της άσκησης.
Τα σεμινάρια του κύριου K. Κότογλου ήταν από τα πρώτα που αναγνώρισαν τη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα στην αποκατάσταση και χρησιμοποίησαν το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο από τις πρώτες ημέρες της έρευνάς του.
Τόνισε τον αναπόσπαστο ρόλο που διαδραματίζουν στην μυοσκελετική αποκατάσταση οι κοινωνικοί και οικογενειακοί παράγοντες, καθώς και οι τροποποιήσεις της καθημερινής ρουτίνας και της επαγγελματικής δραστηριότητας.