Γράφει ο Αθανάσιος Σιούρας
Η μετάφρασή μας με τίτλο “A Greek translation of a BJSM classic- soft tissue injuries simply need PEACE & LOVE! “αναρτήθηκε στο Blog του British Journal of Sports Medicine (BJSM), και είναι πλέον διαθέσιμη και στα ελληνικά, για όλους τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αποκατάσταση των τραυματισμών μαλακών μορίων.
Το ακρωνύμιο και οι δημιουργοί του
Το ακρωνύμιο PEACE & LOVE δημιουργήθηκε από τον Blaise Dubois & τον Jean-Francois Esculier, και δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine το 2019.
Ο Blaise Dubois (@blaisedubois) είναι ιδρυτής της The Running Clinic, ενός οργανισμού που παρέχει συνεχή εκπαίδευση φυσικοθεραπείας σε διεθνές επίπεδο . Ερευνητικά και κλινικά , ο Blaise ασχολείται με την πρόληψη και την αποκατάσταση των τραυματισμών στο τρεξίμο, με ιδιαίτερη έμφαση στα υποδήματα και τη εμβιομηχανική. Είναι επίσης δρομέας και συνιδιοκτήτης των κλινικών φυσιοθεραπείας PCN (Quebec City, Καναδάς).
Ο Jean-Francois Esculier (@JFEsculier) συνδυάζει την κλινική έρευνα (Τμήμα Φυσικοθεραπείας, University of British Colombia) με την κλινική πρακτική (Allan McGavin Sports Medicine Clinic, Βανκούβερ) και την μεταφορά των ερευνητικών δεδομένων στην κλινική πράξη (The Running Clinic, Καναδάς). Του αρέσει να εκπαιδεύει και να ενθαρρύνει τους ασθενείς, ώστε να μπορούν να γίνουν οι ίδιοι οι κύριοι πρωταγωνιστές της αποκατάστασής τους.
PEACE AND LOVE ACRONYMS
Η αποκατάσταση των τραυματισμών μαλακών μορίων μπορεί να είναι περίπλοκη. Με την πάροδο του χρόνου, τα ακρωνύμια των μεθόδων που χρησιμοποιούνταν για τη διαχείρισή τους έχουν εξελιχθεί από ICE σε RICE [1], στη συνέχεια σε PRICE [2] και τέλος σε POLICE [3]. Αν και ευρέως γνωστά, η επιστημονική τεκμηρίωση των εν λόγω θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι περιορισμένη. Τα πρωτόκολλα ICE/RICE/PRICE επικεντρώνονται στη διαχείριση της οξείας φάσης του τραυματισμού, αγνοώντας το υποξύ και χρόνιο στάδιο της επούλωσης των ιστών.
Θεωρούμε ότι δύο νέα ακρωνύμια μπορούν να βελτιστοποιήσουν την αποθεραπεία. Η έννοια των εν λόγω ακρωνυμίων αφορά τη συνέχεια της διαχείρισης ενός τραυματισμού (LOVE) μετά την εφαρμογή των άμεσων ενεργειών διαχείρισής του (PEACE). Οι προσεγγίσεις PEACE και LOVE (εικόνα 1) τονίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης των ασθενών και της αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών παραγόντων για την βελτιστοποίηση της αποθεραπείας. Επίσης, εάν και τα αντιφλεγμονώδη επιφέρουν κάποια οφέλη στον πόνο και τη λειτουργία, τα ακρωνύμια επισημαίνουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στη βέλτιστη ίαση των ιστών [4]. Προτείνουμε να μην συμπεριλαμβάνονται στη συνήθη διαχείριση των τραυματισμών μαλακών μορίων.
Αμέσως μετά τον τραυματισμό, αφήστε το PEACE να καθοδηγήσει την προσέγγιση σας
P για Protaction ( Προστασία )
Αποφορτίστε ή περιορίστε τις μετακινήσεις για 1-3 ημέρες για να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία, να αποφευχθεί η διάταση των τραυματισμένων ινών και να μειωθεί ο κίνδυνος επιδείνωσης του τραυματισμού. Η ανάπαυση πρέπει να ελαχιστοποιείται, καθώς η παρατεταμένη ανάπαυση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δύναμη και την ποιότητα των ιστών (1). Σταδιακά φορτίζουμε την τραυματισμένη περιοχή όσο ο πόνος μας αφήνει.
Ε για Elevation (Ανύψωση του άκρου)
Ανυψώστε το άκρο ψηλότερα από την καρδιά για να αποσυμφορίσετε το οίδημα από την περιοχή του τραυματισμού. Παρά την αδύναμη επιστημονική τεκμηρίωση που υποστηρίζει την χρήση του η ανύψωση του σκέλους ακόμα συνιστάται δεδομένης της χαμηλής αναλογίας κινδύνου προς όφελος.
A for Avoid anti-inflammatory modalities ( Αποφύγετε τα αντιφλεγμονώδη)
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να είναι επιζήμια για τη μακροχρόνια επούλωση ιστών. Οι διάφορες φάσεις της φλεγμονής, συμβάλλουν στη βέλτιστη αναγέννηση των μαλακών ιστών. Η αναστολή μιας τόσο σημαντικής διαδικασίας με τη χρήση φαρμακολογικών φαρμάκων δεν συνίσταται, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την επούλωση των ιστών, ειδικά όταν λαμβάνεται υψηλότερη δόση. (2)
Επίσης ο ρόλος της κρυοθεραπείας πάγου αμφισβητείται. Παρά την ευρεία χρήση από τους κλινικούς και τον γενικό πληθυσμό, δεν υπάρχει υψηλής ποιότητας έρευνα για την αποτελεσματικότητα της κρυοθεραπείας στην θεραπεία των μαλακών μορίων (2) . Αν και κατά κύριο λόγο η χρήση του είναι αναλγητική, η κρυοθεραπεία ενδέχεται να διαταράξει την φλεγμονή, την αγγειογένεση και την επαναγγείωση, να καθυστερήσει την διείσδυση των ουδετερόφιλων και των μακροφάγων στην περιοχή, καθώς και να αυξήσει τις μη ώριμες μυϊκές ίνες (3). Αυτό με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην μειωμένη επούλωση των ιστών, και στην πλεονάζουσα σύνθεση κολλαγόνου (3).
C for Compress (Συμπίεση)
Η εξωτερική μηχανική πίεση με την χρήση ελαστικού επίδεσμού βοηθά στον περιορισμό του ενδοαρθρικού οιδήματος και στοn περιορισμό της αιμορραγίας των ιστών ( 2,4). Παρά τις συγκρουόμενες μελέτες (2), η συμπίεση μετά από διάστρεμμα αστραγάλου φαίνεται να μειώνει το οίδημα και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
E for Educate ( Εκπαίδευση)
Οι θεραπευτές θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς σχετικά με τα οφέλη μιας ενεργητικής προσέγγισης στην αποκατάσταση.
Οι παθητικές θεραπείες, αρχικά μετά τον τραυματισμό, όπως η ηλεκτροθεραπεία, το manual therapy ή ο βελονισμός, έχουν μηδαμινή επίδραση στον πόνο και τη λειτουργία σε σύγκριση με μια ενεργητική προσέγγιση (2) και μπορεί να είναι ακόμα και αντιπαραγωγικές μακροπρόθεσμα.
Πράγματι, η καλλιέργεια της «ανάγκης να διορθωθεί ο τραυματισμός» μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση από τον θεραπευτή.
Η καλύτερη εκπαίδευση σχετικά με την κατάσταση και τη διαχείριση του φορτίου θα βοηθήσει στην αποφυγή της ‘’υπερβολικής θεραπείας ‘’. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα περιττών ενέσεων ή χειρουργικών επέμβασεων και συμβάλλει στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. λόγω της αποζημίωσης για οσφυϊκό πόνο) (5). Σε μια τεχνολογική εποχή υψηλής τεχνολογίας θεραπευτικών επιλογών, υποστηρίζουμε σθεναρά τον καθορισμό ρεαλιστικών προσδοκιών με τους ασθενείς σχετικά με τους χρόνους ανάρρωσης αντί να κυνηγάμε την προσέγγιση της “μαγικής θεραπείας”.
Αφού περάσουν οι πρώτες ημέρες, η τραυματισμένοι ιστοί χρειάζονται LOVE
L for Load (φόρτιση τραυματισμένου άκρου)
Μια ενεργητική προσέγγιση που περιλαμβάνει κινήσεις και ασκήσεις ωφελεί τους περισσότερους ασθενείς με μυοσκελετικές κακώσεις (2,6). Το μηχανικό ερέθισμα πρέπει να προστεθεί νωρίς και οι φυσιολογικές δραστηριότητες να ξαναρχίσουν μόλις το επιτρέψουν τα συμπτώματα. Η βέλτιστη φόρτιση (1) χωρίς επιδείνωση του πόνου προάγει την ίαση, την αναδιαμόρφωση και την βελτίωση της αντοχής και της ανεκτικότητας των τενόντων, των μυών και των συνδέσμων μέσω αυτού του μηχανισμού της μηχανικής μεταγωγής (mechanotransduction) (6).
O for Optimism (Αισιοδοξία)
Οι ασθενείς με αισιόδοξες προσδοκίες συνδέονται με καλύτερα αποτελέσματα και πρόγνωση.Οι ψυχολογικοί παράγοντες όπως η καταστροφολογία, η κατάθλιψη και ο φόβος μπορούν να παρουσιάσουν εμπόδια στην αποθεραπεία.
Οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματα πιστεύεται ότι εξηγούν περισσότερο τη διακύμανση των συμπτωμάτων μετά από ένα διάστρεμμα του αστραγάλου από ό,τι ο βαθμός της παθοφυσιολογίας (7).
Οι απαισιόδοξες προσδοκίες των ασθενών σχετίζονται επίσης με υποβέλτιστα αποτελέσματα και χειρότερη πρόγνωση. [19] Αν και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, οι practitioners ( επαγγελματίες υγείας) πρέπει να ενθαρρύνουν την αισιοδοξία για να βελτιώσετε/ενισχύσουν την πιθανότητα βέλτιστης αποκατάστασης.
V for Vascularisation (αγγείωση)
Η σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει το καρδιαγγειακό έργο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη διαχείριση των μυοσκελετικών κακώσεων. Ενώ απαιτείται έρευνα σχετικά με τη δοσολογία, η καρδιαγγειακή δραστηριότητα η οποία δεν παράγει πόνο κατά την εκτέλεση της στην τραυματισμένη περιοχή, θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά τον τραυματισμό για να ενισχύσει τα κίνητρα και να αυξήσει την αιματική ροή στις τραυματισμένες δομές. Η πρώιμη κινητοποίηση και η αερόβια άσκηση βελτιώνουν τη σωματική λειτουργία, υποστηρίζουν την επιστροφή στην εργασία και μειώνουν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή του πόνου σε άτομα με μυοσκελετικές παθήσεις (8).
E for Exercise (Άσκηση)
Αρκετά ερευνητικά δεδομένα με ισχυρή τεκμηρίωση υποστηρίζουν τη χρήση ασκήσεων για τη θεραπεία διάστρεμματων του αστραγάλου και για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων τραυματισμών (2). Η έναρξη της άσκησης άμεσα μετά τον τραυνατισμό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κινητικότητας, της δύναμης και της ιδιοδεκτικότητας (2). Ο πόνος πρέπει να αποφεύγεται για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη ‘’ίαση΄΄ κατά τη διάρκεια της υποξείας φάσης της αποκατάστασης και θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως οδηγός για την σταδιακή αύξηση της δυσκολίας των ασκήσεων σε μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας.
Η διαχείριση τραυματισμών του μαλακού ιστού είναι κάτι περισσότερο από έναν βραχυπρόθεσμο έλεγχο και περιορισμό των συμπτωμάτων. Παρόμοια με άλλους τραυματισμούς, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να στοχεύουν σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να αντιμετωπίζουν το άτομο με τον τραυματισμό και όχι το αντίθετο.
Είτε αντιμετωπίζουν ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο είτε ένα τράβηγμα στην ποδοκνημική ή μια μυϊκή θλάση, ελπίζουμε ότι αυτό το κύριο άρθρο θα ενθαρρύνει τους κλινικούς γιατρούς να δώσουν μια ευκαιρία στο PEACE, γιατί ίσως το μόνο που χρειάζονται οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων είναι ΑΓΑΠΗ.
Εδώ θα βρείτε το αρχικό άρθρο στο Blog του BJSM :https://bjsm.bmj.com/content/54/2/72
Εδώ θα βρείτε την μετάφραση του ακρωνυμίου στα Ελληνικά: https://shorturl.at/fwDR7
Αρθρογραφία
Παραθέτουμε λίστα με κάθε βιβλιογραφική πηγή που χρησιμοποιήθηκε στην συγγραφή του άρθρου:
1. Bleakley CM , Glasgow P , MacAuley DC . Price needs updating, should we call the police? Br J Sports Med 2012;46:220–1.doi:10.1136/bjsports-2011-090297 FREE Full TextGoogle Scholar
2. Vuurberg G , Hoorntje A , Wink LM , et al . Diagnosis, treatment and prevention of ankle sprains: update of an evidence-based clinical guideline. Br J Sports Med 2018;52:956.doi:10.1136/bjsports-2017-098106 Google Scholar
3. Singh DP , Barani Lonbani Z , Woodruff MA , et al . Effects of topical icing on inflammation, angiogenesis, revascularization, and myofiber regeneration in skeletal muscle following contusion injury. Front Physiol 2017;8:93.doi:10.3389/fphys.2017.00093 Google Scholar
4. Hansrani V , Khanbhai M , Bhandari S , et al . The role of compression in the management of soft tissue ankle injuries: a systematic review. Eur J Orthop Surg Traumatol 2015;25:987–95.doi:10.1007/s00590-015-1607-4 Google Scholar
5. Graves JM , Fulton-Kehoe D , Jarvik JG , et al . Health care utilization and costs associated with adherence to clinical practice guidelines for early magnetic resonance imaging among workers with acute occupational low back pain. Health Serv Res 2014;49:645–65.doi:10.1111/1475-6773.12098 Google Scholar
6. Khan KM , Scott A . Mechanotherapy: how physical therapists’ prescription of exercise promotes tissue repair. Br J Sports Med 2009;43:247–52.doi:10.1136/bjsm.2008.054239 Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar
7. Briet JP , Houwert RM , Hageman M , et al . Factors associated with pain intensity and physical limitations after lateral ankle sprains. Injury 2016;47:2565–9.doi:10.1016/j.injury.2016.09.016 Google Scholar
8. Sculco AD , Paup DC , Fernhall B , et al . Effects of aerobic exercise on low back pain patients in treatment. Spine J 2001;1:95–101.doi:10.1016/S1529-9430(01)00026-2 CrossRefPubMedGoogle Scholar